Selecteer een pagina

omgeving midden-limburg

Roermond, Limburgse stad aan het water

Hier kun je genieten van de bourgondische levensstijl en van de vele hotspots. De stad is rijk aan cultureel erfgoed en in het centrum treft je veel prachtige historische gebouwen en monumenten.
Door het McArhurGlen Designer Outlet, waar je veel bekende modemerken kunt shoppen tegen reduceerde prijzen, is Roermond na Maastricht de tweede winkelstad van Limburg.

Maar ook het historische centrum van Roermond biedt een scala aan shopping-mogelijkheden in de talloze grote en kleine winkels.

Wanneer je honger hebt gekregen van al het shoppen, kun je neerstrijken op een van de gezellige terrasjes van bijvoorbeeld het Munsterplein, terwijl je uitkijkt op de prachtige ‘Sint Christoffel Kathedraal. Vanaf de Roerkade in de binnenstad, vertrekken diverse rondvaarten over de Maas en de Maasplassen, welke onderdeel zijn van het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland.
Roermond is het bezoeken waard!

Thorn, “het witte stadje”

Thorn, ook wel “het witte stadje” genoemd, is een van de parels van Limburg. Het stadje wordt gekenmerkt door de markante, witgeschilderde huizen en monumentale panden welke verbonden zijn door de authentieke geplaveide straatjes.

Centraal in Thorn bevindt zich de Abdijkerk, welke hoog boven de witte huisjes uittorent. In het Gemeentenmuseum “Land van Thorn”kom je alles te weten over de geschiedenis van dit witte stadje.

De omgeving rondom het witte stadje Thorn kent een rijke natuur. In natuurgebied “De Koningssteen” kun je genieten van Gallowayrunderen en Konikpaarden welke bijdragen aan een veelzijdige ontwikkeling van bos, struwelen en graslanden in het gebied. Het is niet voor niets dat Koningin Beatrix Thorn aandeed in 2011 tijdens Koninginnedag

Nationaal park “De Meinweg”

Ten oosten van Roermond ligt het ongeveer 1800 hectare grote Nationaal park “De Meinweg”. Hier zorgen bossen, heide, vennen en beekdalen voor een zeer gevarieerd terrassen-landschap, welke in de loop van tienduizenden jaren zijn ontstaan door inscheuring van de Maas en verschuivingen in de aardkost langs de drie breuklijnen die door het gebied lopen.

Binnen Limburg is De Meinweg het enige gebied waar de adder nog voorkomt. Verder vind je er onder andere wilde zwijnen, vossen, bunzings, steenmarters en hermelijnen. Er zijn 110 soorten vogels waargenomen, waaronder ook kraanvogels. 

Natuurgebied Leudal

Het Leudal is met zijn 500 hectare grootte en de variatie van langere maar ook korte wandelroutes een zeer populair wandelgebied. De beekdalen in het Leudal zijn van een schilderachtige schoonheid. Ze zijn begroeid met grotendeels natuurlijk bos waarin ook de hazelaar, berk en wilg voorkomen. Tussen de bomen slingeren de Zelsterbeek en de Leubeek.

Doordat het water de beekdalen in eeuwen tijd zo diep heeft uitgesleten, ontstaan er een soort van ravijnen. De aan zijn fel-blauwe kleur herkenbare ijsvogel maakt gretig gebruik van dit landschap, door zich te nestelen in deze steile zandwanden.

Bij het bezoekerscentrum zijn diverse routekaarten te verkrijgen, evenals informatie over de natuur en cultuur van het hele Leudalgebied. Ook de prachtige St. Ursula-molen, ook wel Leumolen genoemd, is de moeite waard om te bezichtigen.

Maasplassen

Het Maasplassengebied is wederom een van de parels die Limburg rijk is. Het ruim 3000 hectare uitgestrekte, aaneengesloten netwerk van grote en kleine plassen, ontstaan door grindafgravingen, is het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland.

Een paradijs voor de watersporter!

Om een indruk te krijgen van de omvang en de schoonheid van de Maas en de Maasplassen is het een aanrader om aan boord te gaan bij een van de rondvaartboten, of om een sloep te huren bij een van de verhuurbedrijven (bootverhuur Boschmolenplas)

Wil je liever zwemmen of lekker ontspannen met je voetjes in het zand? Dan is FunBeach in Panheel de place to be. Ben je op zoek naar iets actievers en mag het allemaal wat spectaculairder? Bezoek dan de waterski/wakeboard baan van Area X in Roermond.